Wat zijn de maximale upload- en downloadsnelheden van je huidige glasvezelverbinding? Druk je deze nog uit in Megabits per seconde (Mbit/s), dan is de kans groot dat je niet de snelste zakelijk glasvezelverbinding hebt die er tegenwoordig beschikbaar is. Met de enorme bandbreedtes die gerealiseerd kunnen worden, zorgt Gigabit glasvezel ervoor dat iedere onderneming beschikt over een sterk fundament in de vorm van een snel en solide netwerk, dat meegroeit met de databehoefte.
Gigabit glasvezel refereert aan de snelheid van zakelijk glasvezel. Met 1gb glasvezel is de up- en downloadsnelheid 1 Gigabit per seconde. Oftewel: 1000 Mbit per seconde. Ontvang je nu 100 Mbit/s? Dan heb je met 1 Gigabit 10 keer sneller internet!
In de meeste gevallen is 1 Gbit/s de maximale snelheid van zakelijk glasvezel die aangeboden wordt door glasvezel aanbieders.
Echter ligt de databehoefte bij veel organisaties al veel hoger. Er kan dan gebruik gemaakt worden van 10 Gbit/s, of indien gewenst via maatwerk zelfs 100 Gbit/s.
Tip: Bij dergelijke hoge snelheden is de randapparatuur vaak een beperkende factor. Wanneer je router maximaal 600 Mbit/s ondersteunt, ga je nooit Gigabit-snelheden ervaren via WiFi. Zo is het belangrijk om over een (10) Gigabit-router en/of switch te beschikken, maar ook over een firewall die deze snelheid aankan. De glasvezelaanbieder kan je ondersteunen in de aanschaf van de juiste apparatuur.
De hoge snelheden die Gigabit glasvezel biedt, hebben een groot voordeel bij dataoverdracht. Een dergelijk netwerk wordt dan ook voornamelijk toegepast bij serverruimtes waar een hoge onderlinge snelheid van belang is, of bij bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen. Voor deze laatste groepen is het belangrijk grote bestanden makkelijk te kunnen delen en veel data tegelijk te kunnen gebruiken, wat een hoge up- en downloadsnelheid vereist.
Een Gigabit glasvezelnetwerk is voornamelijk interessant voor organisaties die een netwerk willen realiseren met het oog op de toekomst.
Gigabit internet is bijna overal leverbaar, maar is afhankelijk van de aanwezigheid van een glasvezelnetwerk. Momenteel zijn de meeste glasvezel aanbieders al bezig met de uitrol van hun Gigabit netwerk. Dit zal regio voor regio aangepakt worden. Wil je hier niet op wachten? Dan kun je uiteraard ook op eigen verzoek een glasvezelverbinding laten aanleggen.
Benieuwd of Gigabit glasvezel op jouw bedrijfslocatie leverbaar is?
Categorie: Blog