Connectiviteit is essentieel, nu we steeds afhankelijker worden van ICT. En dat geldt ook in uw branche. Daarom is het belangrijk dat u een snelle en betrouwbare verbinding voor het datatransport tussen uw vestigingen en ICT-omgeving heeft. Het glasvezelnetwerk in Nederland wordt continu uitgebreid, wat betekent dat er voor Nederlandse organisaties nieuwe kansen ontstaan op het gebied van zakelijk internet.
Inhoud
We krijgen veel vragen over zakelijk glasvezel. Hoe werkt het? Wat zijn de kosten? Is er een vergunning nodig? En nog veel meer vragen. Hier volgen zes veelgestelde vragen met antwoorden.
Zakelijk glasvezel is hét netwerk van vandaag en de toekomst en is gemaakt voor bedrijven. Hoe snel uw bedrijf ook groeit, uw verbinding groeit probleemloos met u mee. Misschien heeft u in de toekomst extra wensen, zoals meer bandbreedte, een privénetwerk of een koppeling met meerdere locaties. Zakelijk glasvezel maakt dit mogelijk. Alle voordelen leest u in het artikel ‘De voordelen van zakelijk glasvezel’.
Glasvezel is vezel van glas die zo dun is als een haar. Door deze vezel worden signalen en data geschoten met de snelheid van het licht. Deze signalen kaatsen tegen de binnenkant van de vezels, waardoor je zonder kwaliteitsverlies hele grote bestanden en data over het netwerk kunt sturen. Hoe sneller dat proces plaatsvindt, hoe sneller de informatie wordt verwerkt. En dat resulteert weer in uitzonderlijk snel internet.
Standaard ligt de snelheid van zakelijk glasvezel op 1 Gbit/s. Dat is in de meeste gevallen de maximale snelheid van deze glasvezel. Indien meer bandbreedte gewenst is, kan een Internet Service Provider een verbinding op maat realiseren met snelheden tot wel 100 Gbit/s of meer. Op dit groeipad kunt u naar uw wensen en behoeften diensten stapelen. Zo kunnen er meerdere services worden afgenomen over een enkele breedbandverbinding.
Wanneer er sprake is van graafwerkzaamheden, dient er een vergunning bij de verantwoordelijke overheid te worden aangevraagd. Bij de vergunningsafgifte kunnen meerdere instanties betrokken zijn. In veel gevallen wordt een vergunningaanvraag ingediend bij de plaatselijke gemeente, maar ook waterschappen (dijkdoorkruisingen), ProRail (spoorwegovergangen), Rijkswaterstaat (snelwegen) of provincies (provinciale wegen) kunnen betrokken zijn. De werkzaamheden die hier moeten worden uitgevoerd zijn complex en vragen soms een langere voorbereidingstijd. In bijzondere gevallen kunnen aanvullende eisen worden gesteld aan de vergunningsafgifte: bij plaatsen midden in de stad, in of nabij winkelcentra, drukke doorgaande wegen, etc.
Indien er nog geen fysieke glasvezelkabels in uw pand aanwezig zijn en u nog zakelijk glasvezel moet aanleggen, bedraagt de levertijd gemiddeld 3 tot 4 maanden. Indien deze wel aanwezig zijn, kan de verbinding al binnen een aantal weken opgeleverd worden. De doorlooptijd van opdracht tot realisatie heeft alles te maken met de inrichting van het proces. Daarnaast zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de levertijd wordt vertraagd, maar ook een aantal factoren die de levertijd kunnen versnellen. Deze factoren leest u in het artikel ‘Wat is de levertijd van zakelijk glasvezel?’.
De kosten van zakelijk glasvezel zijn afhankelijk van de locatie van uw pand ten opzichte van het dichtstbijzijnde netwerk. Elke locatie in Nederland heeft haar eigen unieke glasvezel tarieven, zowel voor de eenmalige als de maandelijkse kosten voor het abonnement. De meeste aanbieders zijn transparant in de opbouw van hun glasvezel tarieven en aanbiedingen. Dat wil zeggen dat de verschillende elementen en diensten los gespecificeerd staan op de offertes.
Meer weten over zakelijk glasvezel? Neem gerust contact met ons op. De experts van Zakelijk-Glasvezel.nl denken graag mee met de beste oplossing voor uw organisatie.
Categorie: Blog